Obiective turistice in Iasi?

with No Comments

Obiective turistice in Iasi?

Se poate spune despre capitala moldava ca este orasul bisericilor si minastirilor, un loc unde frumusetea pietrelor se amesteca adesea cu nobletea sufletului uman. Fie ca vii pentru prima data, fie calci pe aceste meleaguri pentru a mia oara, “dulcele tirg” iti trezeste in suflet acelasi sentiment al timpului care curge mai domol, intr–un fel aparte, pe care il poti gasi doar aici.

Urbea celor sapte coline

Chiar de la primii pasi pe strazile Iasilor, ti se arata, printre blocuri si virfuri de copaci, turle de biserica, multe, in diverse forme si culori, unele linga altele. Cam greu de crezut si totusi este adevarat, aici gasesti locas linga locas, chiar la citiva zeci de metri unul de altul, incit e dificil sa–ti dai seama daca fac parte din acelasi ansamblu sau sint separate.

Caracteristica Iasilor este aceasta grupare a punctelor de interes turistic in citeva zone, facind vizitarea orasului mult mai usoara. Desigur, cei care au pus bazele municipiului nu s–au gindit la planul turistic in acele momente, ci au profitat de relieful zonei. Situat pe riul Bahlui, Iasiul era pina acum citeva secole legendara urbe a celor sapte coline, dar, odata cu extinderea si dezvoltarea sa, pare sa devina orasul celor noua coline.

Palatul Culturii, resedinta a muzeelor moldave

Locul de inceput al vizitei poate fi reprezentat de Palatul Culturii si Piata Stefan cel Mare si Sfint. Locul este usor de gasit, aflindu–se in centrul orasului si fiind cunoscut de toata lumea. Desi te astepti la o cladire impunatoare, ramii un pic surprins, la prima vedere, caci Palatul nu este inalt, iar intre cladirile moderne din zona, pare chiar mic. Inaugurat in 1926 de catre Ferdinand de Hohenzollern, monumentul a fost ridicat pe ruinele vechii curti domnesti, fiind dezvoltat in plan orizontal, si nu vertical, o caracteristica a majoritatii cladirilor vechi din Iasi. In construirea lui au fost folosite in parte si temeliile vechiului palat din vremea voievodului Alexandru Moruzi, cladire de la care Palatul a mostenit legenda celor 365 de camere, corespunzatoare zilelor anului. Odata ce te apropii, Palatul isi dezvaluie frumusetea prin exteriorul decorat cu elemente heraldice, sau, mai pe intelesul tuturor oamenilor, steme si blazoane din istoria Moldovei si Romaniei. Interiorul ascunde sediul Complexului Muzeal National “Moldova” Iasi si cuprinde o serie de muzee, precum cele de Istorie, Etnografic, de Arta, dar si cel al Stiintei si Tehnicii “Stefan Procopiu”. Pentru cei pasionati de istorie, si nu numai, vizitarea poate dura citeva ore bune, datorita diversitatii domeniilor din care sint exponatele, multitudinii de sali cu nume celebre sau piese magnifice, dar si designului interior al Palatului. Din secretele constructiei se poate dezvalui acum faptul ca, in ciuda aspectului arhaic, blocurile de piatra au fost inlocuite cu materiale mai usoare si mai ieftine, iar la decorarea unor sali s–a folosit pentru prima data un material brevetat de Henri Coanda, bois–cimentul, care imita lemnul de stejar. Iar pentru vremea la care a fost ridicat, Palatul avea dotari ultramoderne, precum iluminatul electric si incalzitul pneumatic, printr–un sistem de ventilatii, termostate si aspiratoare, care porneau de la subsol, din centrala masinilor. Dar, pina la intrare, privirea iti este atrasa de ceasul din turnul cladirii. Orologiu are trei cadrane, cu un diametru de 3,25 m, decorate cu mici vitralii, reproduceri ale celor 12 zodii, si este flancat de cite doi plaiesi in costume nationale. Intregul ansamblu, vitraliile si crenelurile in forma de cruce ale turnului erau luminate electric in cursul noptii. Carilonul ceasului este un sistem de opt clopote acordate – o replica moderna a mecanismelor similare din Evul Mediu occidental – care reproduc la fiecare ora exacta “Hora Unirii”, melodie inregistrata pe un tambur cu 69 de stifturi.

Printre domnitori si scrieri

Aproape de Palat, se afla alte doua puncte de mare interes pentru cultura ieseana, primul fiind reprezentat de Casa Dosoftei, gazda Departamentului de Literatura Romana Veche al Muzeului de Literatura Romana, in colectia caruia se poate vedea Liturghierul tiparit de Macarie in 1508, prima tiparitura de pe teritoriul romanesc, Apostolul, cel mai vechi manuscris romanesc (1559–1560), dar si cele mai vechi copii ale Letopisetelor Tarii Moldovei de Grigore Ureche si Miron Costin. Cladirea de piatra are un aer arhaic si a apartinut initial Bisericii “Sf. Nicolae Domnesc”, adapostind in acele vremuri o tipografie. Biserica “Sf. Nicolae Domnesc”, construita de Stefan cel Mare, este in prezent cel mai vechi edificiu religios pastrat pina acum, locul de ungere in domnie a majoritatii domnilor Moldovei, de unde si apelativul de “domnesc” si functia de Catedrala Mitropolitana.

Rugaciunea artelor

In fata Palatului se deschide Bulevardul Stefan cel Mare si Sfint, calea de legatura dintre principalele piete ale orasului si cam tot centrul vechi al Tirgului Iesilor, flancat de o parte si alta de repere spirituale, religioase sau culturale. Pe stinga, prima care se arata ochilor este Minastirea Sf. Trei Ierarhi. Este cea mai frumoasa ctitorie a domnului Vasile Lupu, despre care se spune ca reprezinta “o adevarata simfonie a artelor in rugaciune”, si pe buna dreptate. O singura privire asupra exteriorului bisericii, si iti petreci, fara sa iti dai seama, o zi intreaga incercind sa numeri cite motive decorative au fost sculptate in piatra. Pare o munca imposibila, un fel de cazna pentru a plati din pacatele facute, si totusi frumusetea edificiului transforma totul intr–un canon benevol, o rugaciune. Trebuie sa ai putere si credinta ca sa–ti imaginezi ca ornamentele exterioare care acopera intreaga cladire si care combina elemente turcesti, arabe, georgiene, armene si persiene cu motive arhitecturale romanesti, intr–o superba dantelarie cu peste 30 de registre decorative care nu se repeta, au fost initial aurite, ca sa poti vedea artele in rugaciune.

Mitropoliile Iasilor

Spre a vizita restul orasului, trebuie sa parasesti minastirea, dar ramii in sfera religiei pentru inca un timp, cit sa vezi Catedrala Romano–Catolica si Mitropolia Moldovei, care sint la o distanta de citiva zeci de metri. Cladirea catolica nu aduce a locas de cult, ci mai degraba seamana cu un centru modern, avind forme reci geometrice in exterior si neoane in interior. Insa luminile puternic colorate ale vitraliilor si scenele din Drumul Crucii care decoreaza peretii creeaza un contrast cel putin inaltator, ce merita vazut, la fel ca si inedita forma pentru o biserica.

Un cu totul alt sentiment ai atunci cind treci de poarta Mitropoliei. Poate si pentru faptul ca am vazut intr–o zi de duminica locasurile sfinte, cu oameni aflati in rugaciune si capetele plecate, cu clopote, toaca si calugari ce sopteau psalmi si alte rugi. Catedrala Mitropoliei este in renovare, ca de altfel aproape toate lacasurile de cult din Iasi, asa ca in mare parte iti cam furisezi privirea pe dupa schele, daca vrei sa vezi cite ceva. Se poate vedea interiorul intunecat si un pic sinistru, insa este suficient pentru a–ti indruma gindul spre Domnul. Grandoarea bisericii, dar si a tuturor cladirilor din complex, albul imaculat al peretilor (si rar mai gasesti intr–o metropola o culoare atit de curata), bunicute cu buchete de busuioc si, peste toate, liniste, fizica si sufleteasca, aceasta este imaginea care te inconjoara aici. Lucrarile au mutat ceremoniile religioase in cladirea Bisericii Sf. Gheorghe, fosta Mitropolie, unde se gaseste acum si racla cu moastele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Intr–o zi obisnuita, coada este mica, asa ca nu va ia mai mult de un sfert de ora pentru un acatist si o luminare.

Puncte pe harta culturii

Parasind partea religioasa a implinirii sufletesti, gasiti, de partea cealalta a bulevardului, inchis traficului auto la sfirsit de saptamina, Palatul Roznovanu, actualmente sediul primariei. In dreapta lui, pe lateralul unei cladiri din micuta piata ce se deschide in fata, se afla o harta turistica a municipiului, cu principalele atractii ale acestuia. Parcul din stinga primariei se deschide catre Teatrul National Vasile Alecsandri. Ridicata pe locul vechii primarii, cladirea teatrului este considerata a fi cel mai vechi si cel mai frumos lacas de acest gen din tara. Odata cu teatrul, a fost inaugurata si uzina electrica a acestuia, moment ce a marcat inceputul iluminatului electric la Iasi. Aflat in renovare, teatrul atrage acum mai mult prin pictorii care lucreaza in parc si de la care poti lua un tablou, sau chiar pleca acasa cu propriul portret.

Lasind centrul si indreptindu–te catre Piata Unirii, cu impunatoarele hoteluri Unirea si Grand Hotel Traian, cu monumentul dedicat lui Cuza si evenimentului in sine, si de acolo spre Piata Mihai Eminescu si dealul Copoului, treci pe str. Al. Lapusneanu, cu Muzeul Unirii, in renovare, dar si o serie de anticariate, tarabe cu cele mai diverse lucruri, pe care nu te–ai fi asteptat sa le vezi scoase la vinzare, si o franciza a celebrului magazin de dulciuri Lolli Pops din Paris. Intreaga zona, cu Biblioteca Centrala Universitara ce poarta numele marelui poet, Ripa Galbena, un ansamblu de scari sub forma unei cetati ce da in Strada Garii si statia feroviara, si Bulevardul Carol I, ce duce spre Parcul Copou, este un loc linistit, potrivit pentru o plimbare de dupa–amiaza. Se trece pe linga Universitatea Alexandru Ioan Cuza, cea mai veche din tara si pe primul loc in rindul unitatilor de invatamint superior. Daca ii treci pragul, cu ceva emotii, ajungi sa iti amintesti perfect de prima zi de facultate, sentiment impus de atmosfera din “Sala Pasilor Pierduti”, care se deschide imediat cum treci pragul.

Pe linga Universitate, strada V. Pogor duce la casa cu acelasi nume, sediul Muzeului de literatura romana moderna si contemporana, dedicat Societatii literare “Junimea”, loc care ascunde, pe linga carti si obiecte, un restaurant cu o gradina ce se imbina cu cea a muzeului si care poate fi un loc placut pentru a lua masa.

In Copou, cei care au o slabiciune pentru poezia eminesciana pot vedea Muzeul Mihai Eminescu, ridicat in apropierea teiului poetului. Pentru ceilalti, citiva pasi in parc sint suficienti pentru a le scoate in cale Monumentul Legilor Constitutionale, cel mai vechi din Romania, cunoscut ca si Obeliscul cu Lei, realizat de Mihail Singurov in 1834. Coloana din piatra, inalta de 15 m si grea de 10 tone, sustinuta de patru lei, simbolizeaza cele patru puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane. E singurul monument din zona, asa ca nu il puteti rata, desi nu este marcat in vreun fel, situatie valabila si pentru Tei, care, aplecat de ani, acopera cu crengile sale si bustul poetului, aflat in apropiere, si soclul pe care o placa te anunta ca te afli in fata celebrului copac. O alternativa pentru parc, tot pentru plimbare, ar putea fi Gradina Botanica, unde ai acces atit in gradina, cit si in sere. In sera turn, un palmier, un bananier si inca vreo citeva specii exotice creeaza o atmosfera ciudata si, ridicind privirea, spre imensele frunze ce ating peretii superiori ai structurii de sticla, nu poti sa nu te intrebi ce se va intimpla daca mai cresc copacii.

O parte de suflet

Aflate in afara acestui traseu, care taie Iasii de–a lungul, mai sint citeva locuri in care trebuie sa ajungeti. Biserica Barboi, unde a fost diacon si Creanga, replica moldava a unor edificii similare de pe Muntele Athos, ofera o surpriza placuta ochiului si sufletului prin puternicul contrast intre exteriorul in doua culori, al pietrei si al caramizii, si interiorul bogat si aurit.

Daca orasul e facut din piatra si suflet, acesta din urma il puteti intilni in doua locuri, iar orbecaitul pe stradute intortocheate si fara indicatoare da mai multa valoare oamenilor intilniti in cale. Pe unul dintre acestia il intilnesti la Bojdeuca Ion Creanga, cea din Ticau, prima casa memoriala din tara. Nu e povestitorul, ar fi fost frumos sa fie asa, dar diferenta nu este prea mare. Cu toata istoria adunata, bojdeuca nu e mai mult decit o casuta cu doua camere, un hol, un cerdac. Omul care o deserveste ii da viata, prin povesti, prin poezii, prin vorbele celor care si–au legat destinele de aceste locuri. Poate ca stiti intreaga viata a povestitorului si toata opera sa, nu o veti afla niciunde insa asa cum o puteti auzi aici.

Al doilea loc este Minastirea Golia, cu al sau Turn al Goliei, inalt de 30 de metri, unul dintre locurile privilegiate de unde pelerinul poate contempla “orasul celor sapte coline”, daca este dispus sa urce si cele 120 de trepte. Si uite asa, de vrei sa treci pragul minastirii la ceas de seara, gasesti uneori, prin curtea plina de flori si materiale de constructii pentru renovare, cite un calugar, care mai intra in vorba si te intreaba de unde esti si ce te aduce pe acolo. De prindeti curaj sa urcati in turn, intrebati daca se poate. Raspunsul, chiar daca este negativ, merita efortul, caci, cu privirea pierduta catre zidurile crenelate, monahul iti spune ca “acolo sus sunt doua porti mari de fier si doua lacate grele, si–i tirziu in noapte…” Era intr–adevar tirziu, pentru el era ceas de rugaciune, caci de undeva din tirg se auzeau clopote.

Adrese institutii de cultura din Iasi:

1. Complexul Muzeal National Moldova – Palatul Culturii

Piata Stefan cel Mare nr. 1, tel: 0232–21.83.83; pret bilet: 6 lei pentru toate muzeele (Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii “Stefan Procopiu”) sau 1,5 lei pentru un muzeu; marti – duminica: 10:00–17:00.

2. Muzeul Literaturii Romane Iasi

2.a. Muzeul “Vasile Pogor” – Str. V. Pogor nr. 4, Iasi, tel. 0232 – 410 340

2.b. Muzeul “George Topirceanu” – Str. Ralet nr. 7

2.c. Muzeul “Ion Creanga” (bojdeuca) – Str. Simion Barnutiu nr. 4

2.d. Muzeul “Mihail Sadoveanu” – Aleea M. Sadoveanu nr. 12

2.e. Muzeul “Mihail Codreanu” – Str. Rece nr. 5

2.f. Muzeul “Mihai Eminescu” – Bd. Carol I, Parcul Copou

2.g. Muzeul “N. Gane” – Str. N. Gane nr. 22

2.h. Muzeul “Otilia Cazimir” – Str. O. Cazimir nr. 4

2.i. Muzeul “Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul” – Str. Anastasie Panu nr. 54

2.j. Muzeul Teatrului “V. Alecsandri” – Str. V. Alesandri nr. 5

3. Teatrul National “V. Alecsandri” – Str. Agatha Barsescu nr. 18, cod 700074, tel./ fax 0232 – 254 499, www.teatrulnationaliasi.ro

4. Teatrul pentru Copii si Tineret “Luceafarul” – Str. Gr. Ureche nr. 5, cod 700023, tel. 0232 – 256 022, fax 0232 212 662, www.luceafarul–theatre.ro

5. Filarmonica de Stat “Moldova” – Str. Cuza Voda nr. 29, cod 700037, tel. 0232 314 601, 0232 212 620, fax 0232 214 160, www.filarmonicais.ro

6. Casa de Cultura a Municipiului Iasi “M. Ursachi” – Bd. Carol I nr. 10, Parcul Copou, tel. 0232 267 547, http://culturalis.wordpress.com

7. Ateneul Tatarasi – Str. Pictorului nr. 14, tel./fax 0232 261 846, www.ateneu–iasi.go.ro

8. Biblioteca Central Universitara “Mihai Eminescu” – Str. Pacurari nr. 4, cod 700511, tel. 0232 264 245, fax: 0232 261 796, www.bcu–iasi.ro

9. Centrul Cultural Francez Iasi – Bd. Carol I nr. 26, tel. 0232 267 637, fax: 0232 211 026, www.ccfiasi.ro

10. British Council – Str. Pacurari nr. 4, cod 700511, tel./fax 0232 316 159, www.britishcouncil.org

11. Centrul Cultural German “Goethe Zentrum” –Str. Lascar Catargi nr. 38 (Corp C al Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” Iasi), tel. 0232 214 051, fax 0232 217 075, www.goethezentrum.ro

12. Centrul Cultural al Americii Latine – Bd. Carol I nr. 22

13. Academia Romana Filiala Iasi – Bd. Carol I nr. 8, tel./fax 0232 211 150, www.iit.tuiasi.ro

14. Opera Romana Iasi – Str. Agatha Barsescu nr. 18, cod 700074, tel. 0232 211 144, fax 0232 211 146, www.opera–romana–iasi.ro

15. Institutul de Istorie “A. D. Xenopol” Iasi – Str. Lascar Catargi nr. 15, tel./fax 0232 212 614, http://institutulxenopol.tripod.com

16. Muzeul Unirii – Str. Lapusneanu nr. 14, tel: 0232–31.46.14; marti – duminica: 10:00 – 17:00

sursa